Jöutas

E jöutas nåo  är ett uttryck vi brukar använda när någonting är tungt eller tar emot: E jöutas ti båo i Finland po vintran. E jöutas ti va tånnoåring å e jöutas ti vaal gambäl. När vi använder jöutas är det ofta med lite uppgivenhet vi uttalar ordet.

Den yngre generationen använder inte jöutas mera, utan de har börjat använda en kortversion av orka i lite liknande betydelse i stället:  Årk fa ti skåolan po mååndain! Årk les ti na pråov, alltså!  Dialekter utvecklas hela tiden och tar influenser från TV och internet.

Jag har på känn att man norröver använder jöutas eller jöutis i en annan betydelse också.  Ni som känner till exakt hur,  kan gärna skriva en liten kommentar med exempel.

Annonser

5 thoughts on “Jöutas

 1. lma7

  No jöutas he men no gaar he naaleis! Eller som hon som försökte tala lite ”bettär” sa: Nog jötis det men nog går det nååles! 🙂 Man kan också säga om något man borde kasta i råskis: ja jöutas int kast bort e.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  lma7

  I det andra exemplet betyder det alltså ungefär samma som nänns: Jag nänns inte kasta bort det. Eller?

  Gilla

  Svara
 3. måsa-mållon

  Det här är ett ord som jag faktiskt använder rätt ofta. Har för mig att det kan betyda nåt i stil med att det kommer nog att krävas nån ansträngning av nåt slag. Tex om nån byggt ett hus,kan man säga ”e jöutas nåo nu”,då tänker jag att det kommer att krävas en del arbete för att få levernet att gå ihop.

  Gilla

  Svara
 4. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » E je hamppon såm halldär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s