Grannlago

Det känns lite som om ordet grannlago börjar falla i glömska.  Numera hör man mest krantto i samma betydelse, dvs. kräsen med maten.  Krantto är ett låneord från finskan och därför inte lika genuint svenskt som grannlago.

När jag var liten var jag väldigt grannlago och liten i maten överlag.  Det var inte mycket jag åt och man har berättat att klimpan i uppkokad mjölk var det enda jag gillade i ett skede.  En ganska överraskande favoriträtt, för det är inte många som tycker om klimpan numera.  Jag har nog vuxit ifrån den rätten för länge sedan.

Barn idag är ganska grannlago om man ska döma efter deras egna kommentarer om mat.  Det är sällan skolmaten faller dem i smaken – korv med mos är väl favoriten vad det beträffar.  Helst borde det vara pommes frites och grillmat på menyn.

Det var svårt att hitta en bild på google av klimpsoppa på mjölk.

 

Annons

10 tankar på “Grannlago

 1. måsa-mållon

  Jag använder nog grannlago ofta. Krantto säger jag bara när det gäller mat, men grannlago i andra sammanhang också.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Tror det är en generationsfråga, för jag har inte hört någon skolungdom använda grannlago. Vi äldre använder ordet av gammal vana.

  Gilla

  Svara
 3. kicki Inläggets författare

  Herbert
  Då har vi en till som gillar/har gillat klimpan i mjölk! Kalvdans kan jag inte säga att jag tyckt om, men däremot råmjölkspannkaka.

  Gilla

  Svara
 4. PJ

  I snålsoppa finns det visst klimp? Finns det något godare? Åtminstone en gång om året. Fast jag vet också folk som rynkar på näsan åt denna rätt.

  En annan rätt som jag saknar här i Finland är fläskpannkaka med lingonsylt. I Sverige tror jag den förekommer betydligt oftare, även som dagens rätt på många serveringar och matställen.

  Gilla

  Svara
 5. kicki Inläggets författare

  PJ
  Snålsoppa är ingen favoriträtt, men det går. Fläskpannkaka har jag aldrig smakat, men det låter gott.

  Gilla

  Svara
 6. Eva Domis

  Får göra om göra rätt och börja säga grannlago för jag vill använda svenska ord och ej finska när jag pratar! Tack för rättelsen 🙂

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s