Älschin å sjogg

Vi har två frassar, av vilka den ena är älschin och den andra ganska sjogg. Det betyder att den förstnämnde, Rasmus, är väldigt tam och gosig och jämt kommer i famnen å malar (spinner) när man sätter sig ner i soffan.  Elis,  som den andre heter,  är skygg speciellt om någon annan än gårdsfolket är i huset.

Rasmus, som är vår kelgris kom till oss som väldigt liten och var lätt som in fjeedro (fjäder), men var visserligen rätt bråkig sina första levnadsår och morrade alltid om man råkade vidröra hans bakben.  På gamla dar har lynnet märkbart ändrat och nu är han hur god och älschin som helst.

När Elis kom till oss kunde han redan springa, då kattmamman hade fått ungar i granngårdens lider – on hadd onga bårt, som vi brukar säga.  Hon kom med ungarna genom vextin (sädesfältet) och de var som vildkatter.  De fräste och klöste, men barnen ville att vi skulle spara en och det blev Elis. Först vågade han knappt komma fram och äta, fast han var väldigt mager och hungrig efter många veckor utan fast föda.  Det har tagit flera år att få honom att helt och fullt lita på oss, och numera går det helt bra. Han  kan vara tillgiven på sina egna villkor, även om ränderna aldrig går ur.  Han är fortfarande sjogg till naturen.

Bilder på Elis och Rasmus ( den svarta)Bild0592

Annonser

8 thoughts on “Älschin å sjogg

 1. PJ

  Så fina och välmående kissor du har. Att kattor kan vara olika till kynnet är ganska vanligt.Ibland är de sjogga och ibland väldigt sällskapliga av sig, eller som du skriver: älschin. Ordet är främmande för mig medan sjogg är ganska vanligt.

  Vextin är väl mest för sädesfält? Jag har aldrig hört det om t.ex. timotej eller andra gräs.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Tror att det kan finnas varianter av älschin utan l-jud också. Ordet börjar väl vara på utdöende men i mitt föräldrahem användes det nog. Rasmus är redan 13 år, men fortfarande spänstig och hoppar ljudlöst. Elis är några år yngre och får finna sig i att bli bossad av den äldre.
  Vextin är sädesfält, precis som du skriver. Det var kornfält i det här fallet.

  Gilla

  Svara
 3. GO

  Ordet älschin har jag endast hört som fålk-älschin. Vi säger än i denna dag att kattorna eller hundarna är fålk-älschin.

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  Det är ju det som ordet betyder förstås, att de visar tillgivenhet för människor. Men jag har aldrig hört folkälschin.

  Gilla

  Svara
 5. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » S

 6. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » Ä – Ö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s