Langlåitand backa

Jag såg på Heidis blogg (http://heidinystrand.wordpress.com/ ) att hon skriver om slakmota.  Det är säkert ett rikssvenskt ord, då det känns bekant från skidsporten.  Hur som helst, det är ett bra och beskrivande ord.  Jag började fundera vad vi har för motsvarighet i dialekten och kom till att vi inte har något speciellt ord som helt täcker betydelsen.

Vi brukar prata om att e je langlåitand om det går svagt uppåt.  Karvat langback e langlåitand och sugande när man kommer från Oravaishållet.  Tyvärr har jag ingen bild på den någon kilometer långa  langbackan, men vi som bor i närheten vet hur den ser ut.

Tidigare var Karvat langbackan ännu högre, men i något skede blev den nerbantad.

På bilden en annan langlåitand backa

14 thoughts on “Langlåitand backa

 1. Sandra Frilund

  Hej hopp! Personligen har jag aldrig hört ordet ”slakmota” under hela mitt liv i Sverige. Kanske är det ett dialektalt ord? Det skulle i så fall förklara saken för mig, då jag är Stockholmare. 🙂

  Gilla

  Svara
 2. Bogart

  Slakmota förknippas framför allt med skidåkningen. Det var Tomas Wassberg som ofta använde uttrycket. Åtminstone kom ordet till min kännedom genom honom. Men jag har för mig att Assar Rönnlund har introducerat det. Säker är jag inte.

  Gilla

  Svara
 3. kicki Inläggets författare

  Sandra

  Om du lyssnar på sportreferat i skidåkning (SVT), kommer du säkert att höra ordet många gånger.

  Gilla

  Svara
 4. Sandra Frilund

  Aaahaa… Ja okej… det förklarar ju saken. Vad jag mins så var Wassberg någonstans från Norrland i Sverige, vilket då kan styrka min teori om att det kanske är ett dialektalt uttryck i sportvärlden från början. Sedan är det ju klart, att om det är lite av ett ”specialuttryck” inom skidsporten, så förstår jag varför jag aldrig under 42 år i Sverige har hört det… Jag följer inte med skidåkningen! 🙂 Jag är mer av en balett-& gymnastiktjej när det kommer till fysiska tävlingar. 😉

  Gilla

  Svara
 5. kicki Inläggets författare

  Vi bänkidrottare är ju ett skilt släkte som gärna nördar in oss på specialuttryck, men någon dialektvariant torde det inte vara. Däremot är ”langlåitand” dialekt.

  Gilla

  Svara
 6. Heidi Nystrand

  Slakmota är nog ett specialuttryck från idrotten, men trots att det används inom ett begränsat område (och förmodligen av en begränsad krets) så behöver det inte vara ett dialektuttryck. Jag skulle kalla det en fackterm. Det är nog som Kicki skrev; vi ”bänkare” använder gärna dessa av idrottare och referenter använda ord och uttryck. Både enstaka ord och ibland talesätt, tänk bara på Kalle Grenemarks ”från stav till stav” och ”tankarna kommer” 😉

  Gilla

  Svara
 7. kicki Inläggets författare

  Tack för ditt förtydligande, Heidi! ”Från stav till stav” är en klassiker som man bara sitter och väntar på när Kalle är expertkommentator:)

  Ett annat ord som ofta förekommer i friidrottssammanhang är ”persa”, dvs. sätta personligt rekord.

  Gilla

  Svara
 8. kicki Inläggets författare

  Wassberg är från Värmland, men Assar Rönnlund från Umeå. Det var tydligen så, att det var Rönnlund som introducerade själva ordet slakmota:

  ”Vi får även veta hur en del med tiden bevingade uttryck från skidspåren letade sig in i det allmänna medvetandet. Dit hör självklart Gunde Svans ”ståpäls”, Assar Rönnlunds ”slakmota”, den efter rycket i Lahtis 1978 skapade ”Magnussonbacken” och Sixten Jernbergs för dyra pengar försäkrade prissamling, ”blankskrotet” kallad.” Ur Nationalencyklopedin.

  Gilla

  Svara
 9. AH

  Nåo minns ja tå lansveijin övär langbakk vart byggd. Tå jikk ja i skåolan på Digälbjärg. Vi va å skåda påå tå karan från byjin tjörd fyllnadsjåolin me langskravan.

  Gilla

  Svara
 10. AH

  Jo jag hann gå i Kaitsor skola ett år innan den tillbyggdes och fick nuvarande form. Branthellon blev speciellt vintertid väl utnyttjad. Minns då läraren skulle förevisa hur man ränner nerför med bara en skida.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s