Tjäreldär å matriaal, del 1

Förr fanns det mycket tjäreldär (kärl)  i alomiinom, som kastruller, hinkar och tvättfat.  Minns också att vi hade alomiinomsjeidor (skedar), men  hur var det med gafflar och knivar?  Alomiinomtjäreldrin  var lätta att hantera, men vart leett bönkklo (buckliga).

Det sades att man skulle akta sig att koka sur saft eller bär i alomiinomkastrollan.  Exempelvis rabarber gick inte alls och det visste man redan då jag var barn.

Blecktjäreldär (bleckkärl) var vanligt förekommande, t.ex. bleckembar och bleckhinkar.  Det fanns handelsmän som körde omkring och sålde blecktjäreldrin, som var gjorda av fytena (förtennad) plåt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maljeera var ett vanligt material i tjäreldrin: maljeerakastrollan, maljeerapannona, maljeeramoggan, maljeeratvettfatin osv.  Det var ett lättskött material, men kunde lätt bli kantstött.  Om maljeeri blev bortnött eller bortslaget invändigt, skulle man inte använda kärlet som kokkärl.

 

Annonser

13 thoughts on “Tjäreldär å matriaal, del 1

 1. PJ

  Alla dessa käril känner jag väl till och ett av dessa, nummer tre, använder jag fortfarande. Inte för dess från början givna syfte, nämligen som tvättfat i olika sammanhang, utan för att samla askan ur vedspisen i och bära ut. Senast gjordes det igår. Fatet har ungefär samma ”bönkklor”.

  Gilla

  Svara
 2. herbertsblog

  Hej Kicki! Det goda med att koka rabarberkräm i en aluminiumkastrull var att de blev väldigt rena! 😀 Vi kokade nog rabarberkräm alla tider i aluminiumkastrullar.
  Efter kriget, och antagligen även före, fanns det en yrkesgrupp som åkte från by till by och förtennade kaffepannor och annat. De kom ofta långväga ifrån och inte sällan var de romer. Mvh.

  Gilla

  Svara
 3. kicki Inläggets författare

  PJ

  Vi har nog också ett sådant fat ännu någonstans. Fördelen med sådana var ju att de var så lätta att hantera, även för barnen.

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  Herbert
  Det lär vara oxalsyran som rengör, men samtidigt frigörs aluminium som inte är så hälsosamt.
  Det konstiga är ju att saftmajorna också gjordes i aluminium.
  Det där med kringresande fytenarar kände jag inte till, så det var bra du berättade.

  Gilla

  Svara
 5. herbertsblog

  Hej Kicki! När jag var barn tror jag inte folk var så medvetna om oxalsyror och annat. Man var glad när aluminiumkastrullen blev ren och fin av rabarberkoket! 😀 Jo, förtennarna kom till Replot varje sommar, samlade ihop pannor &Co och begynte förtenna. De höll på i flere dagar ibland. Mvh.

  Gilla

  Svara
 6. kicki Inläggets författare

  Jag har inget minne av sådana förtennare och nu har jag inte mamma att fråga mera heller. Hon brukade minnas ”all histårjor” från förr.

  Gilla

  Svara
 7. Heidi Nystrand

  Jag har inget minne av att emaljkärl skulle förtenns, men väl koppar. Jag vet att vi hade en kopparkaffepanna som förtennades invändigt.

  Gilla

  Svara
 8. kicki Inläggets författare

  Heidi
  Det var nog kopparpannorna som förtennades. Jag vet inte om man alls kunde reparera ”maljeera tjäreldrin”. Jag har kvar både pannor och kastruller som har skador invändigt.

  Gilla

  Svara
 9. Zwei

  Man kunde tro du varit här och fotat! 😀
  Vita tvättfatet, med samma svarta fläck i kanten, används för handtvätt efter fisketurer/rensning. Gul-röda kastrullen, en stoor en, används likt PJ att bära ut aska i. Även övriga kärl hittas nog om man letar lite. Det var alltså helt vanliga saker på den tiden. 🙂

  Gilla

  Svara
 10. kicki Inläggets författare

  Ja, speciellt den orangefärgade kastrullen är en klassiker.
  Och nu kan man få betala en hel del för en rostig hink på loppis.

  Gilla

  Svara
 11. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » Gripan

 12. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » A – B

 13. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » Brinn vedär å vedäbränd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s