Smiifollt

Om ett ämbar är  fyllt till brädden brukar vi säga att det är smiifollt, eventuellt smiidfollt eller till och med smiidandis follt.

I höst har det regnat väldigt mycket och när jag öppnade balkongdörren såg jag att ämbaret som stått där för sig själv alltsedan jag slutade vattna balkongblommorna nu är smiifollt me vattn.  Ämbaret var tomt när jag lämnade det  och det  har nästan raka sidor, så det har kommit åtskilliga millimeter regn på sisådär två månader.

Annonser

15 thoughts on “Smiifollt

 1. runeparo

  Den första tiden du tog upp såna här dialektord kände jag nog igen de flesta. Dels för att de ibland var samma eller liknande som på Vallvikdialekt, dels för att jag umgåtts ganska mycket med Vöråbor och känner språket någotsånär.
  Den senaste tiden har du lagt fram ord som jag inte känner igen. Smiifollt har jag inte hört.

  Gilla

  Svara
 2. herbertsblog

  Hej Rune! Jag tror det tog 22 sekunder! 😀 Men kan vi använda utrycket ”pråppfullt” när det gäller vatten i ett ämbare? När vi tog in torrhö i Replot på den gamla, goda tiden talade vi om att ladan var pråppfull. Likas´å när vi ätit oss riktigt mätta så var vi pråppfulla! När jag avslutat försäljningen av liljekonvaljer på torget i Vasa var plånboken i regel också proppfull. Likaså var kyrkan i Kvevlax pråppfull under julottan! Mvh.

  Gilla

  Svara
 3. kicki Inläggets författare

  Rune och Herbert
  Pråppfollt skulle jag använda om fasta föremål, som du säger. Hö, ved, tidningar eller för all del människor. Man har pråppa in för mycket nästan:) Smiifoll(t) passar om både vått och torrt.

  Gilla

  Svara
 4. oops

  Det finns alltid en spänning i vattenytan, och om du granskar noggrant ser det ut som om vattenytan går över kanten på ämbaret eller hinken. Ytspänning kallas det visst.

  Gilla

  Svara
 5. Zwei

  Oops börjar låta riktigt lärd här, och nu har han betydligt mycket mera rätt än han brukar ha på lördagskvällarna. 😉
  Ytspänningen kan t.o.m. få kompakt stål att flyta, t.ex. ett gammaldags rakblad. Droppar man däremot i en enda droppe diskmedel så försvinner ytspänningen och då sjunker rakbladet lika fort som Oops´ vinstdrömmar när den rätta raden uppenbarar sig. ;D

  Gilla

  Svara
 6. kicki Inläggets författare

  Oops
  Du har ju rätt i det, förstås. En bildlig råge. Men rågan är lite större i min dialekt. Till exempel om man plockar jordgubbar kan e vaal rågan utan att något ramlar av.

  Gilla

  Svara
 7. kicki Inläggets författare

  zwei

  Brukar utnyttja ytspänningen och frånvaron av densamma när jag ska fånga bananflugor med hjälp av diskmedel i ättikblandning:) Men glaset behöver inte vara smiifollt.

  Gilla

  Svara
 8. runeparo

  Kicki och Herbert!
  Jag förhastade mig nog lite. Pråppfullt borde ju nog användas bara ifråga om fasta föremål eller massa. Fast för tillfället kommer jag inte på nåt annat ord som skulle användas här i fråga om vätska heller.

  Gilla

  Svara
 9. kicki Inläggets författare

  Jag hittade det, och även om kärl tydligen:
  ”Ordspr.
  *smidfull smidfiil adj. Alldeles full; an v. om kärl I. personer.”

  Jag har ändå inte hört det i betydelsen berusad.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s