Snogg se na kaff

Ju flera uttryck jag gräver fram ur minnet  får jag lov att konstatera att det finns mera av sådana som har negativ klang.  Man kan ju bara spekulera i vad det beror på.  Jag har försökt få fram också positiva talesätt, men det är inte lätt.

Ovanstående uttryck härstammar från den tiden när man ännu stack sig in hos grannarna eller till och med   gick gåålfari elo uor gåål å i, när sysslorna medgav.  Det fanns alltså vissa i byarna som jick gåålfari (från gård till gård) i akt och mening att få sig lite rallor  till livs som man kunde föra vidare eller kanske stack sig in fy ti snogg se na kaff  (få folk att bjuda på kaffe).  Det är inget fint talesätt, för om man snoggar så är det som att tigga sig till något.

Gummorna kunde komma in och sätta sig och börja rulla med tummarna medan man pratade och det var signalen för att kaffepannan sko setas po koåkon.  När gumman hade fått kaffe kunde hon gå vidare.

Uttrycket kan idag användas om man snoggar se på me nain, dvs. ser till att få skjuts med någon utan att vilja betala för sig  eller erbjuda sig att köra själv en annan gång.  Detta gäller förstås inte någon enstaka företeelse utan ska ske upprepade gånger för att man ska upplevas som in snoggar.

Man kan också gå omkring i affärer i städer och snogg se na smaakpråov på olika produkter eller för den delen kaffi me dåpp.

På bilden får man hänga gripani på en pinne i stället för po koåkon

Annonser

2 thoughts on “Snogg se na kaff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s