Bofettin

I mitt barndomshem fanns en möbel som kallades bofettin.  Den var gjord av björk och  fint lackad med glänsande yta i brunt.  Man skulle vara lite aktsam med bofettin för den ansågs fin och i den förvarades finporslinet och dukar av olika slag.  Där  fanns också fotoalbumen med paffpärman.  Det fanns också en låda för förvaring av olika viktiga dokument som heimanspaprin och födelseattester och dylikt.

Om det var något viktigt så skulle det läggas i bofettin.  Vissa bybor som också hade en bofett  kallade möbeln  för sjenk.  Vad kallade ni denna typ av möbel?

På den googlade bilden finns en liknande bofett.

Annonser

4 thoughts on “Bofettin

 1. Heidi Nystrand

  Jag tror att vi kallade denbofettin också, iofs hade vi inte nån, men andra hade ju, suck! Jag minns att min moster, Elvi-täti, bodde på Talon i Nykarleby tillsammans med sin make, Oskar. Där hade hon hand om serveringen vid fester. Denna servering skedde i ett utrymme som kallades bofettin. Jag antar att det är en dialektal form av buffet,

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Jo, det finns en utvidgad användning av ordet bofettin. Egentligen själva serveringsdisken men det uppfattades som hela rummet/tillställningen: ”Vi sko ha hand åm bofettin”. Var det också din uppfattning?

  Gilla

  Svara
 3. Don PJ

  En sådan byffé har jag faktiskt i min ägo även om den är något ljusare till färgen. Byffé eller buffé menar jag att den kallades i vårt hem den tiden den hade en framträdande plats i huset.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s